17 Şubat 2014 Pazartesi

Engelsiz Pedallar



Sizlere kendilerine “makam şoförleri” diyen birkaç bisiklet tutkunu Üniversite Öğrencisinin girişimiyle hayata geçen bir sosyal sorumluluk projesinden bahsetmek istiyoruz. Adları kadar bu projeye başlama hikayeleri de bir o kadar ilginç. Aslının Dolabı Ekibi olarak bu projenin daha büyük kitlelere ulaşması için araştırma yaptık ve siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedik. Peki bu projenin amacı ne ve nasıl işlemekte? Az önce de dediğimiz gibi kendilerine “makam şoförleri” diyorlar ve hareket kabiliyetleri kısıtlı olduğu için dışarı çıkamayan engelli çocuklara Hollanda tipi kasalı bir bisikletle İstanbul’u gezdiriyorlar. Fiziksel engelleri yüzünden evden çıkamayan bu çocukların bir birey olarak sokağa çıkartılmasına ve gerçek dünyayla tanışmalarına yardım ederek engelleri ortadan kaldırıyorlar. Bu sosyal sorumluluk projesinin kurucularından Samet Aksuoğlu 25 yaşında  Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenci aynı zamanda sıkı bir bisiklet tutkunu. Her şey engelli bir çocuk babası olan Uğur Küçükşahin ile tanıştıktan sonra başlamış“Engelli çocukları gezdirmeye başladıktan sonra tamamen farklı ve yeni bir dünya ile tanıştım” diyen Aksuoğlu, bu fikrin çıkış noktasını şöyle anlatıyor:
2011 yılıydı. Marmara Üniversitesi Bisiklet Kulübü olarak Sarıyer’deki Kilyos Sahili’nde kamp yapmak üzere pedallara bastık. Hava soğuk. Üşüdük ve bir çay ocağına oturduk. Bizim kahveci ile çayın fiyatı üzerine pazarlığa tutuşmamız Uğur Ağabeyin ilgisini çekmiş. Yanımıza geldi. Sohbet etmeye başladık. Kulüp olarak yaptığımız etkinliklerden konuştuk. O da dışarı çok fazla çıkamayan engelli bir kızı olduğunu anlattı. Yaşam enerjimizden ve mutluluğumuzdan etkilendiğini söyledi ve bizi kızı Ceyda’yla tanışmamız için evine davet etti. Birbirimizin numaralarını aldık ve yollarımıza devam ettik. Ayrıldıktan kısa bir süre sonra aklıma ‘Neden kasaya bir minder koyup Ceyda’yı gezdirmiyoruz?’ diye bir fikir geldi.” 

Ceyda’yı gezdirme fikrini aileye anlatmışlar. Kendisi de bir banka müdürünün makam şoförlüğünü yapan baba Küçükşahin, “Biz de Ceyda’nın makam şoförü olmak istiyoruz” diyen öğrencilerin teklifini kabul etmiş. Anne Tülay Küçükşahin’in de onayıyla ilk gezi Caddebostan’da gerçekleştirilmiş. Ceyda’nın  bu geziden aldığı keyfi gören anne Tülay Küçükşahin’in sayesinde bu gezi etrafındaki diğer engelli ailelerine de ulaşmış ve bu gezi kulaktan kulağa yayılmış. Bisikletle gezdirilmek istenen engelli çocuk sayısı bir anda artmış. İlk olarak Ceyda’nın gezisiyle başlayan hikaye şimdi yüzlerce down sendromlu, otizmli, lösemili ve bedensel engelli çocukla devam etmeye başlayınca dernekleşme fikri ortaya çıkmış. Aralarında işçiden sanatçıya, işletmeciden avukata farklı meslek gruplarından onlarca gönüllünün bulunduğu Engelsiz Pedal Derneği kurulmuş. Amaçları engelleri ortadan kaldırmak olan dernek, hareket olanakları kısıtlı, zamanlarının neredeyse tamamını evde geçiren bu çocuklara yeni bir dünyanın penceresini açıyor üstelik tüm olumsuz koşullara rağmen…Şuanda Engelsiz Pedal Derneğinin başkanı olan anne Tülay Küçükşahin ,dernekleşme süreçlerini ve amaçlarını şöyle anlatıyor:
 “Samet tek başına çocuklara yetişememeye başlayınca dernek fikri ortaya çıktı. Fakat bunu hemen gerçekleştiremedik. Çünkü sadece bir öğrenci ve bir engelli annesi ile dernek kurulmuyor. Umutsuzluğa kapıldığımız dönemler de oldu. Fakat engelli aileleri ve onların çocukları ile piknikler şeklinde organize ettiğimiz bisiklet gezileri sonucunda daha fazla insana ulaştık. Bu yıl başında da Engelsiz Pedal Derneği adı altında dernekleştik. Yaptığımız etkinlikler ile insanlardaki farkındalık arttı. Adana, Eskişehir, İzmir dâhil birçok şehirden mailler, telefonlar alıyoruz engelli ailelerinden. Bisiklet ve gönüllü makam şoförü sayımızı yükseltip gezi etkinliklerini tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Dernek olmamızın nedenlerinden biri de ailece edindiğimiz tecrübeleri diğer ailelere aktarabilmek. Engeller aynı olmasa da sıkıntılar aynı. Bizlerin özel çocukları var ve burada tüm engelliler buluşuyor. Yaşanacak sıkıntıları en aza indirgemek önemli. Yaptığımız etkinlikler sadece psikolojik bir terapi gibi oluyor. Maddi imkânsızlıklar, mahalle baskısı ve mimari engellerden dolayı dışarı çıkamayan engelli çocukların ihtiyaçlarını karşılamak,  onlara farklı bir heyecan yaşatmak istiyoruz. Amacımız onların engellerini ortadan kaldırmak.”
  Engelsiz Pedal Derneği olarak engelli çocukları gezdirmek için özel tasarlanmış bisikletlere yenilerini eklemek, gezi etkinliklerini tüm Türkiye’ye yaymak istiyorlar. Düzenledikleri çeşitli etkinlikler ve festivallerle seslerini daha fazla insana duyurmayı amaçlıyorlar. Bu yıl ilk defa düzenledikleri Engelsiz Pedal Festivali çeşitli gruplar ve ünlü isimler tarafından desteklendi ve elde edilen tüm gelir engelli çocuklara özel bisiklet tahsis etmek için harcandı. Tabi ki birçok dernek gibi onlarında birçok problemi var. Bunların başında engelli çocuklar için özel dizayn edilmiş bisiklet eksiliği ve İstanbul’un mimari yapısının, trafiğinin getirdiği aksaklıklar sebebiyle güvenli bisiklet kullanımının oldukça zor olması. Fakat onlar içlerindeki yaşam enerjisiyle her şeyin üstlerinden gelebileceklerine inanıyorlar ve duyarlı olan herkesten destek bekliyorlar. Sizde desteğinizi derneğe üye olarak, etkinliklere, festivallere katılarak ve duyurarak gösterebilirsiniz. Ya da gönüllü olup dernek tarafından verilen 10 aşamalı eğitimden geçerek “makam şoförü” olabilir ve engellilerin sokaktaki mücadelesine destek verebilirsiniz.
Program detaylarını ve tüm etkinliklerini Engelsiz Pedal Derneği Facebook grubundan öğrenebilirsiniz (https://www.facebook.com/groups/448755105168530/ ) 

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr 
Derleyen: Ebru Üzümcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder