3 Mart 2014 Pazartesi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız!

8 Mart Dünya Kadınlar Gününe yaklaştığımız şu günlerde kadının önemini ve değerini anlatan onlarca makale, haber yazısı, program ve etkinlik ile karşılaşacaksınız. Her şey kadınlar içinmiş gibi göründüğü halde madalyonun arka yüzü hiç de o kadar parlak değil. Bu gün hepimiz kadının toplumdaki önemini ve değerini bildiğimiz halde ona yapılan en büyük haksızlığı görmezden geliyoruz. ”Kadınlarımız bizim için çok değerlidir” derken aslında kadınların yıllarca cinsiyet ayrımcılığı görmesine, yaşama, okuma, çalışma, karar verme gibi birçok haktan mahrum bırakılmış olmasına ses çıkartmayacak mıyız? En doğal hakları olan yaşama haklarının ihlal edilmesine göz mü yumacağız?
Yıllardan beri kadınlar; fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmak, eğitim-öğretim imkanlarından yoksun bırakılmak, cinsel istismar ve tacize uğramak, toplumsal ve kültürel baskı görmek, çalışma hakkından yoksun bırakılmak, iş yerinde ayrımcılık ve gelir adaletsizliğine maruz kalmak gibi daha yüzlercesini sayabileceğimiz problemlerle karşılaşıyor. Fakat tüm bunlardan çok daha önemlisi günümüzde kadın “Yaşam Hakkı” mücadelesi veriyor. Kadınlar için sayabileceğimiz yüzlerce sorundan çok daha vahim bir bilançoya sahip bir Türkiye var şimdilerde. Türkiye’de her 3 kadından 1’i şiddet mağduru. Uzmanlara göre ülke genelinde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı %39. Kırsalda bu oran %97'lere çıkıyor. Yaşadıkları fiziksel şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı %48.5. Herhangi bir sivil toplum örgütüne ve polis, savcılık dahil hiçbir kuruluşa başvurmayanların oranı %92.Genel kanının aksine kırsal kesimde ve kentlerde kadına karşı şiddet oranı hemen hemen eşit düzeyde. Şiddetin en yoğun yaşandığı bölgeler ise Doğu ve İç Anadolu bölgeleri. Biraz daha istatistik araştırma yapıldığında karşımıza çok çarpıcı veriler çıkıyor. Aile içi suçların yüzde 87'si kadınlara karşı işleniyor. Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan istatistiklere göre, Türkiye'de kadın cinayetlerinde 2002'den 2009'a kadar %1.400 oranında artış olduğunu gösteriyor. Aynı verilere göre 2002 yılında 66, 2003'te 83, 2004'te 164, 2005'te 317, 2006'da 663, 2007'de 1011, 2008'de 806, 2009'un ilk 7 ayında ise 953 kadın yaşamını kaybetmiştir.

Kadına karşı şiddetle mücadelede, kadın ve erkeklerin duyarlılıklarının artırılması, farkındalık yaratılması ve bilinçlendirilmesi ayrıca şiddet mağduru veya risk altındaki kadınlara sunulan hizmetlerde ise kurumsal mekanizmaların eşgüdüm içinde çalışmalarını sürdürmesi gerekiyor. Tüm bu doğrultuda artan kadın cinayetlerinin toplum tarafından fark edilmesi ve kadınların başta Yaşam hakkı olmak üzere tüm haklarına sahip çıkmak amacıyla 2010 yılında “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” kuruldu. Kadın cinayetlerinin önemli bir toplumsal sorun haline gelmesinden dolayı siyasi partiler, sendikalar, dernekler, demokratik kitle örgütlerinden kadınların bir araya gelmesiyle kurulan platform ilk yürüyüşünü 16 Ağustos 2010 tarihinde gerçekleştirdi. Kadınlar tüm haklarına kavuşarak yaşasınlar diye kurulduğu günden bu yana çalışmalarına ara vermeden devam eden platform toplantılar yapıyor, düşünüyor, politikalar üretiyor ve bünyesinde barındırdığı binlerce gönüllüyle ortak kararlar alıyor. Önceliği kadın cinayetlerini durdurmak olan platform bu zamana kadar işlenen birçok kadın cinayeti davalarının da takip ederek devletin kadınların arkasında durmasını sağlıyor. Kadınların korunmasıyla ilgili 6284 sayılı yasanın yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinin ardından uygulamadaki diğer eksikliklerin giderilmesi ve koruma altındaki kadınların etkin korunması için mücadele eden platform kadın cinayetlerine karşın etkin bir kamuoyu oluşturmayı hedefliyor. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve meclisle görüşmeler yaparak kadın cinayetlerinin önlenmesi için somut adımların atılmasını sağlıyor. Kadınların öldürülmesinde ihmalleri bulunan idari görevliler, polisler, savcılar, hakimler ve diğer sorumluların cezalandırılması, kadın katillerinin cezai indirim almalarının önüne geçmek gibi hukuki çalışmalarda bulunan “Kadın Cinayetlerini Durduracağız “ platformu yetkilileri bu cinayetler durduruluncaya dek daha fazla kadın ve aileyle birlikte mücadele edecek. Platform kadınlar öldürülmesin diyen tüm duyarlı vatandaşlarından destek ve katılım bekliyor. Cinayetlerin durdurulması için herkesin her yerden yapabileceği şeyler olduğuna inan platform üyeleri herkesi etkinlik ve çalışmalarına davet ediyor. Türkiye’nin farklı yerlerinde haftalık yürüyüşler gerçekleştiren platform üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar gününde de kadın cinayetlerini durdurmak için yürüyüşte. Sizde bu yürüyüşlere , çalışmalara katılabilir ve farkındalık yaratmak için çevrenizde paylaşabilirsiniz. Platform ve kadın cinayetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz http://www.kadincinayetlerinidurduracagiz.net/ internet sitesini ve https://www.facebook.com/kadincinayetlerinidurduracagiz?fref=ts facebook sayfanı ziyaret etmenizi öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder